Omgeving

Monte Cristo ligt centraal tussen Hasselt, Tongeren, Genk en Maastricht telkens op een kleine 10 a 15km. En op 2 km van Bilzen.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Alden Biesen

Alden Biesen een bezoek meer dan waard!!!
Ligt op de grens van Hoeselt met Bilzen op een kleine 2km van Monte Cristo.
De geschiedenis van Alden Biesen begint in 1220, toen de Duitse Ridderorde de Landcommanderij opgericht heeft. Deze Orde was verdeeld in 12 balijen of provincies. Alden Biesen groeide uit tot hoofdzetel van de balije Biesen, die zelf uit 12 ondergeschikte commanderijen bestond. Het pronkstuk, Alden Biesen, was eigendom van de landcommandeur. Het kasteeldomein kende haar glorietijd tussen de 16e en de 18e eeuw. De Landcommanderij groeide toen uit tot de luxeresidentie zoals we ze vandaag kennen.
Op het einde van de 18e eeuw maakte de Franse Revolutie hier een einde aan, want de Duitse Orde werd verdreven. Het kasteelcomplex werd openbaar verkocht. Toen Guillaume Claes het domein kocht, was dat het begin van twee eeuwen privébezit en aftakeling. Na de brand van 1971 kocht de Belgische staat Alden Biesen, en vandaag is de Landcommanderij een internationaal cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Kunst in Hoeselt: Inconcreto

Net alsof je fietst tussen de bekende koppen van het Paaseiland, maar dan in Hoeselt Zin om eens te mediteren of gewoon naar de Haspengouwse natuur te kijken vanop een kunstwerk? Verplaats je dan naar fietsknooppunt 123 in Hoeselt. Daar werd onlangs een monumentaal, betonnen hoofd van kunstenaar Frits Jeuris onthuld.
in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

De grotten van Kanne

De grotten van Kanne (20 km van Monte Cristo)
Beleef een geweldige en leerrijke ervaring tijdens uw bezoek aan de mergelgrotten in het pittoreske dorpje Kanne: een unieke, ondergrondse wandeling in het verborgen dorpje onder de heuvels van Kanne.
Het pad voert ons van de bovengrondse werkelijkheid, naar de fabuleuze ondergrondse wereld van de mergelgrotten. De Grotten van Kanne, een authentieke groeve waarin nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt. In die ondergrond bereidt de bakker het beslag voor zijn beroemde rijstevlaai, vergeten gasten hun zorgen in een schitterende feestzaal, slaan boeren hun landbouwproducten op en bevindt zich nog steeds een authentieke champignonkwekerij.
Laat u verrassen door dit absoluut unieke concept en ervaar de schoonheid van deze indrukwekkende groeve waar u even weg bent van het hectische leven van alledag.
De ondergrondse rondleiding, onder begeleiding van een ervaren gids is leerzaam en boeiend voor klein en groot.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Het Gallo Romeins museum

Het Gallo Romeins museum te Tongeren (oudste stad van België) op 10km van Monte Cristo:
Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners.
Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven. Lees de heldere boodschappen, geniet samen met je kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.
Je ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto.
Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat je nooit meer los. Meer nog: je kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Ford van Eben-Emael

Ford van Eben-Emael (25 km van Monte Cristo)
De reus onder de forten heet u welkom! Het fort van Eben-Emael werd zeer bekend tijdens de strijd op 10 mei 1940 toen een klein team van Duitse paratroepers de artillerie van het fort in minder dan 15 minuten onder controle kreeg. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes. Breng een bezoek aan fort Eben-Emael en ontdek het ongelooflijke avontuur van de eerste ogenblikken van Wereldoorlog II. We informeren u over de geheime, vernieuwende Duitse plannen en de krachtige wapens.
Vandaag is dit gigantisch complex terug tot leven gebracht. Je ontdekt er de keuken, de slaapzalen, de ziekenboeg, de douches en zo veel meer… zoals het oorspronkelijk was. Meer dan 75 mannequins en speciale geluidseffecten reconstrueren het dagelijks leven in deze verbluffende stad.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Kluis van Vrijhern

Stichter van de kluis was de uit Hasselt afkomstige Jacobus van den Brouck, die in 1685 te Riksingen begon met het geven van onderwijs aan arme kinderen. Omstreeks 1690 vestigde hij zich als kluizenaar aan de rand van de gemeente, zodat ook kinderen uit Werm, Vrijhern en Sint-Huibrechts-Hern onderwezen konden worden. In 1703 werd de kluis echter verwoest toen de Franse troepen, in het kader van de Spaanse Successieoorlog, Tongeren innamen.

In 1709 werd door de Heer van Werm, Hubert-Maximiliaan de Brouckmans, grond afgestaan voor een nieuwe kluis, die eigendom was van de Heilige-Geesttafel van Werm. Ook werd een kapel gebouwd, die gewijd was aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto.

In 1715 stierf Jacobus. Hij werd opgevolgd door een reeks andere kluizenaars. De laatste kluizenaars waren Lambertus Meesters, welke stierf in 1904, en Martinus Brepoels, welke laatste zich, na de dood van Meesters, vestigde in het Minderbroedersklooster van Rekem. In 1920 werd het meubilair van de kluis en de kapel verkocht, maar het complex bleef bestaan.

De bakstenen kapel is gebouwd naar het voorbeeld van het Heilige Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. De kluizenaarswoning is slechts gedeeltelijk in baksteen, maar voornamelijk in vakwerkbouw met lemen vulling. Daarnaast is er een dienstgebouwtje. Voorts is er een 18e-eeuwse Calvarieberg in mergel.

De kluis is tegenwoordig een schilderachtig geheel, midden in de natuur, waarlangs enkele gemarkeerde wandelingen lopen. Ook is ze nog steeds een bedevaartsoord.

www.hoeselt.be

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Dorpjes

In de buurt zijn er verschillende leuke dorpjes te bezoeken. ‘s Herenhelderen, Jesseren, Alt-Hoeselt, Gors-Opleeuw, Borgloon, …  Ontdek het oogverblindende landschap van Haspengouw waar Katarakt is opgenomen. Bloesems, lekker fruit, glooiende velden, grote hoeves en mooie kastelen. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

www.borgloon.be

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Bokrijk

https://www.bokrijk.be/nl

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt (30 km)

Outlet Center Maasmechelen Village

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt (65 km)

Designer outlet Roermond

in de omgeving van monte cristo

Feesten en daarna goed rusten?

Wil je na genieten van rust en een lekker ontbijt na een feest? Dan kan je bij Monte Cristo Hoeselt terecht. Deze bezoekers vertrokken richting Extrema Outdoor.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Toren van Eben-Ezer

De Toren van Eben-Ezer is een toren op een heuvelrug bij de Jeker bij de Belgische plaats Eben-Emael, in de gemeente Bitsingen (Bassenge), enkele kilometers ten zuiden van Maastricht. De toren is genoemd naar Eben-Haëzer, een beroemde locatie vermeld in de boeken van Samuel.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Tongeren

Tongeren 8 km van Monte Cristo

De grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux

Ambiorix – Romeinse relicten – De Velinx – …

https://www.toerismetongeren.be/

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Genk

Genk 19 km van Monte Cristo 

Bokrijk – Thor Park – Nationaal Park

Labiomista – C-mine. -…

https://www.visitgenk.be/nl/zien-doen/onze-hotspots

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Hasselt

Hasselt 19km van Monte Cristo

Japanse Tuin – Herckenrode Abdij – Jenever museum – Begijnhof ea

https://www.visithasselt.be/nl

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Maastricht

Maastricht 16 km van Monte Cristo

Gezellig winkelstad, bezoek ook het Vrijthof.

https://www.bezoekmaastricht.nl/

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Golfterreinen

Flanders Nippon Golf & Business Club 4,1 (20) · Golfclub 12,9 km · Hasselt 011 26 34 82

Millennium Golf 4,1 (99) · Golfclub 33,1 km · Paal-Beringen 013 61 89 50 Open om 09:00

Spiegelven Golfclub Genk cv 4,1 (22) · Golfclub 14,6 km · Genk 089 35 96 16

Koninklijke Limburgse Golf 4,4 (25) · Golfclub 20,1 km · Houthalen-Helchteren 089 38 35 43 Open om 09:00

De Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem 4,5 (21) · Golfclub 29,2 km · Gulpen-Wittem, Nederland +31 43 455 1254

Hotelgasten onderweg naar Extrema Outdoor:
Festival in Houthalen-Helchteren