Omgeving

Monte Cristo ligt centraal tussen Hasselt, Tongeren, Genk en Maastricht telkens op een kleine 10 a 15km. En op 2 km van Bilzen.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Alden Biesen

Alden Biesen een bezoek meer dan waard!!!
Ligt op de grens van Hoeselt met Bilzen op een kleine 2km van Monte Cristo.
De geschiedenis van Alden Biesen begint in 1220, toen de Duitse Ridderorde de Landcommanderij opgericht heeft. Deze Orde was verdeeld in 12 balijen of provincies. Alden Biesen groeide uit tot hoofdzetel van de balije Biesen, die zelf uit 12 ondergeschikte commanderijen bestond. Het pronkstuk, Alden Biesen, was eigendom van de landcommandeur. Het kasteeldomein kende haar glorietijd tussen de 16e en de 18e eeuw. De Landcommanderij groeide toen uit tot de luxeresidentie zoals we ze vandaag kennen.
Op het einde van de 18e eeuw maakte de Franse Revolutie hier een einde aan, want de Duitse Orde werd verdreven. Het kasteelcomplex werd openbaar verkocht. Toen Guillaume Claes het domein kocht, was dat het begin van twee eeuwen privébezit en aftakeling. Na de brand van 1971 kocht de Belgische staat Alden Biesen, en vandaag is de Landcommanderij een internationaal cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Kunst in Hoeselt: Inconcreto

Net alsof je fietst tussen de bekende koppen van het Paaseiland, maar dan in Hoeselt Zin om eens te mediteren of gewoon naar de Haspengouwse natuur te kijken vanop een kunstwerk? Verplaats je dan naar fietsknooppunt 123 in Hoeselt. Daar werd onlangs een monumentaal, betonnen hoofd van kunstenaar Frits Jeuris onthuld.
in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

De grotten van Kanne

De grotten van Kanne (20 km van Monte Cristo)
Beleef een geweldige en leerrijke ervaring tijdens uw bezoek aan de mergelgrotten in het pittoreske dorpje Kanne: een unieke, ondergrondse wandeling in het verborgen dorpje onder de heuvels van Kanne.
Het pad voert ons van de bovengrondse werkelijkheid, naar de fabuleuze ondergrondse wereld van de mergelgrotten. De Grotten van Kanne, een authentieke groeve waarin nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt. In die ondergrond bereidt de bakker het beslag voor zijn beroemde rijstevlaai, vergeten gasten hun zorgen in een schitterende feestzaal, slaan boeren hun landbouwproducten op en bevindt zich nog steeds een authentieke champignonkwekerij.
Laat u verrassen door dit absoluut unieke concept en ervaar de schoonheid van deze indrukwekkende groeve waar u even weg bent van het hectische leven van alledag.
De ondergrondse rondleiding, onder begeleiding van een ervaren gids is leerzaam en boeiend voor klein en groot.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Het Gallo Romeins museum

Het Gallo Romeins museum te Tongeren (oudste stad van België) op 10km van Monte Cristo:
Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners.
Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven. Lees de heldere boodschappen, geniet samen met je kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.
Je ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto.
Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat je nooit meer los. Meer nog: je kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Fort van Eben-Emael

Fort van Eben-Emael (25 km van Monte Cristo).
De reus onder de forten heet u welkom! Het fort van Eben-Emael werd zeer bekend tijdens de strijd op 10 mei 1940 toen een klein team van Duitse paratroepers de artillerie van het fort in minder dan 15 minuten onder controle kreeg. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes. Breng een bezoek aan fort Eben-Emael en ontdek het ongelooflijke avontuur van de eerste ogenblikken van Wereldoorlog II. We informeren u over de geheime, vernieuwende Duitse plannen en de krachtige wapens.
Vandaag is dit gigantisch complex terug tot leven gebracht. Je ontdekt er de keuken, de slaapzalen, de ziekenboeg, de douches en zo veel meer… zoals het oorspronkelijk was. Meer dan 75 mannequins en speciale geluidseffecten reconstrueren het dagelijks leven in deze verbluffende stad.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Kluis van Vrijhern

Stichter van de kluis was de uit Hasselt afkomstige Jacobus van den Brouck, die in 1685 te Riksingen begon met het geven van onderwijs aan arme kinderen. Omstreeks 1690 vestigde hij zich als kluizenaar aan de rand van de gemeente, zodat ook kinderen uit Werm, Vrijhern en Sint-Huibrechts-Hern onderwezen konden worden. In 1703 werd de kluis echter verwoest toen de Franse troepen, in het kader van de Spaanse Successieoorlog, Tongeren innamen.

In 1709 werd door de Heer van Werm, Hubert-Maximiliaan de Brouckmans, grond afgestaan voor een nieuwe kluis, die eigendom was van de Heilige-Geesttafel van Werm. Ook werd een kapel gebouwd, die gewijd was aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto.

In 1715 stierf Jacobus. Hij werd opgevolgd door een reeks andere kluizenaars. De laatste kluizenaars waren Lambertus Meesters, welke stierf in 1904, en Martinus Brepoels, welke laatste zich, na de dood van Meesters, vestigde in het Minderbroedersklooster van Rekem. In 1920 werd het meubilair van de kluis en de kapel verkocht, maar het complex bleef bestaan.

De bakstenen kapel is gebouwd naar het voorbeeld van het Heilige Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. De kluizenaarswoning is slechts gedeeltelijk in baksteen, maar voornamelijk in vakwerkbouw met lemen vulling. Daarnaast is er een dienstgebouwtje. Voorts is er een 18e-eeuwse Calvarieberg in mergel.

De kluis is tegenwoordig een schilderachtig geheel, midden in de natuur, waarlangs enkele gemarkeerde wandelingen lopen. Ook is ze nog steeds een bedevaartsoord.

www.hoeselt.be

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Jambrouwerij Riemst

Bezoek de mooiste streekproductenwinkel van Limburg!

In onze winkel tref je uiteraard onze eigengemaakte producten aan zoals jams, dressings, advocaat, chocoladepasta, koffielikeur, barbecuesaus, … Daarnaast verkopen we ook heerlijke producten van andere Limburgse producenten, zoals wijnen, stroop, mosterd, cider, honing, …

Kortom, voor ieder wat wils en voor elk budget.

www.dejambrouwerij.be 

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Doorkijk kerkje Borgloon

Het Doorkijkkerkje in Borgloon is een bijzondere moderne kunstinstallatie, ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh. Wat dit bouwwerk zo uniek maakt, is dat het slechts een derde van de traditionele kerkstructuur behoudt, waardoor een intrigerend doorkijk-effect ontstaat. Deze architecturale creatie biedt bezoekers de mogelijkheid om door de transparante constructie te kijken en het omliggende landschap te omarmen, waardoor een voortdurend veranderend, adembenemend uitzicht ontstaat. Binnenin straalt het een serene en contemplatieve sfeer uit, wat het Doorkijkkerkje tot een ideale locatie maakt voor kunsttentoonstellingen en bezinning.

Het Doorkijkkerkje is niet alleen een meesterwerk van hedendaagse architectuur, maar ook een plek die de verbinding tussen mens en natuur, kunst en omgeving op een sublieme manier tot uitdrukking brengt. Het is een bezoek meer dan waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de harmonieuze samensmelting van kunst, architectuur en de pracht van de natuurlijke wereld.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Helshoven - zwevende kapel

Aan de Galg, op het hoogste punt van Helshoven, kan je vanaf nu genieten van een adembenemend uitzicht over het Haspengouwse landschap.
Kunstenaar Frits Jeuris ontwierp hiervoor een unieke creatie gemaakt van tientallen gekapte fruitbomen uit de omgeving.

Het jongste platform biedt nog een tikje meer. Het is ingebed in ‘Helsh(ea)ven’, een kunstwerk uit hout van 90 hoogstamkersenbomen van vijftig jaar oud. Die vielen eind 2016 ten prooi aan het Little Cherry Virus, een besmettelijke plantenziekte die te kleine vruchten bij kersen veroorzaakt. Nu krijgen de gekapte bomen een tweede leven. Het werk symboliseert het dynamische landschap van Haspengouw.

Het is naast de abdijtoren, de viersprong in Nieuwenhoven, de Honsberg in Zepperen en het panoramabassin in Velm ook het vijfde panoramapunt langs het routenetwerk van Haspengouw.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Twijfelgrens Borgloon

In Borgloon toont Fred Eerdekens (BE) een geplooide lijn in het landschap. Je ziet een houtachtige sculptuur waarin je – enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt – het woord ‘twijfelgrens’ kan lezen. Fred Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het “verborgen” woord te kunnen lezen en tot inzicht te komen.

Te bezoeken: permanent
Locatie: Romeinse Kassei z/n, 3840 BORGLOON

Te bereiken: enkel te voet of met de fiets te bereiken. Met de auto parkeer je op de parking (Pb) aan de Sint-Truidersteenweg tussen de Grootloonstraat en de Neremstraat. Vanaf de parking volg je de bewegwijzerde (blauwe of oranje) wandelroutes.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Houten cirkel Borgloon

In de schaduw van het klooster van Colen in Kerniel kan je deze ronde houten constructie terugvinden. Vanaf dit kunstwerk van Aeneas Wilder heb je een prachtig 360° uitzicht tussen de verticale houten latjes door.

 

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Stroopfabriek te Borgloon

De Stroopfabriek in Borgloon is een authentieke plek waar traditie en smaak samenkomen. Deze historische fabriek, gelegen in het hart van de fruitstreek Haspengouw, is de thuisbasis van de ambachtelijke bereiding van de beroemde Limburgse fruitstroop. Bezoekers kunnen hier het fascinerende proces van stroop maken van dichtbij beleven, van het plukken van fruit tot het in de ketel omzetten tot heerlijke, dikke stroop. De Stroopfabriek biedt ook een sfeervolle winkel waar je kunt genieten van de traditionele Limburgse lekkernijen en souvenirs. Een bezoek aan deze plek is een culinaire reis door de rijke geschiedenis van de regio, waar smaak en traditie hand in hand gaan.

Bezoek de website van de Stroopfabriek voor meer informatie en om je bezoek te plannen.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Dorpjes

In de buurt zijn er verschillende leuke dorpjes te bezoeken. ‘s Herenhelderen, Jesseren, Werm, Alt-Hoeselt, Gors-Opleeuw, Borgloon, …  Ontdek het oogverblindende landschap van Haspengouw waar Katarakt is opgenomen. Bloesems, lekker fruit, glooiende velden, grote hoeves en mooie kastelen. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Bokrijk

Bokrijk, gelegen in Belgisch Limburg, is een openluchtmuseum dat de geschiedenis van Vlaanderen tot leven brengt. Het omvat historische gebouwen, zoals boerderijen en molens, die verplaatst zijn naar het park. Bezoekers kunnen door authentieke dorpskernen wandelen, ambachtslui aan het werk zien, en deelnemen aan interactieve demonstraties. Daarnaast herbergt Bokrijk ook een arboretum, speeltuinen en groene wandelgebieden, waardoor het een boeiende mix van cultureel erfgoed en natuurbeleving biedt.

https://www.bokrijk.be/nl

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Brouwerij Cristal Alken

Cristal Alken is een pilsbier dat in mei 1928 werd opgericht door Jozef Indekeu te Meeuwen. Het bier wordt vandaag in de Limburgse Brouwerij te Alken gebrouwen. Op het moment van de stichting van Cristal waren vele Belgische brouwers nog niet in staat om bier van lage gisting te produceren, waardoor het product als revolutionair onthaald werd. Jozef Indekeu en zijn brouwersfamilie lagen hiermee aan de basis van de Belgische pilsproductie. Het merk groeide uit tot het bekendste pils van Limburg maar wordt ook ver daarbuiten gedistribueerd. In 1989 kreeg de brouwerij in Londen de Gouden Medaille (Monde Selection) voor kwaliteit.

De brouwerij van Alken behoort sinds 1988 tot de Belgische brouwerijgroep Alken-Maes. Sinds 2008 maakt Alken-Maes dan weer deel uit van de brouwerijgroep Heineken. Het productiecentrum in Alken produceert niet enkel Cristal Alken, maar concentreert zich ook op het brouwen van het andere pilsbier Maes. De site beschikt over moderne installaties om bier van lage gisting te brouwen, te gisten en te lageren. Bovendien is hij uitgerust met moderne bottelapparatuur voor flessen en vaten. Zeker een bezoekje waard!

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt (30 km)

Outlet Center Maasmechelen Village

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt (65 km)

Designer outlet Roermond

in de omgeving van monte cristo

Feesten en daarna goed rusten?

Wil je na genieten van rust en een lekker ontbijt na een feest? Dan kan je bij Monte Cristo Hoeselt terecht. Deze bezoekers vertrokken richting Extrema Outdoor.

WEEKMARKTEN

Weekmarkt

Tongeren

Tongeren: 8 km van Monte Cristo

Donderdag
Do 08:00-13:00

Op donderdagvoormiddag vindt in het centrum van Tongeren de wekelijkse markt plaats. Groenten, fruit, textiel en andere kramen staan opgesteld op de Grote Markt en omgeving.

 

Weekmarkt

Bilzen

Bilzen: 3 km van Monte Cristo

Woensdag
Wo 08:00-13:00

Op de wekelijkse woensdagmarkt in Bilzen-centrum vind je allerhande textiel zoals kleding, stoffen, lingerie en handdoeken. Daarnaast staan er heel wat kramen met voeding, juwelen, bloemen en planten. 

Weekmarkt

Genk

Genk 19 km van Monte Cristo 

Donderdag
Do 08:00-13:00

Iedere donderdag van zonsopgang tot 13 uur vindt de wekelijkse markt plaats in het centrum van Genk.

 

 

Weekmarkt

Maastricht

Maastricht 16 km van Monte Cristo 

Elke woensdag (weekmarkt) van 09.00 tot 15.00 uur op de Markt in Maastricht 

Elke vrijdag (week-, en vismarkt) van 09.00 tot 15.00 uur op de Markt in Maastricht

Elke zaterdag en zondag  (antiek en brocante) op de Markt. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Toren van Eben-Ezer

De Toren van Eben-Ezer is een toren op een heuvelrug bij de Jeker bij de Belgische plaats Eben-Emael, in de gemeente Bitsingen (Bassenge), enkele kilometers ten zuiden van Maastricht. De toren is genoemd naar Eben-Haëzer, een beroemde locatie vermeld in de boeken van Samuel.

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Wijnkasteel Genoelselderen

Een wandeling door het park rond het kasteel van Genoels-Elderen met een prachtig arboretum van eeuwenoude zeldzame bomen, een zicht over de rozentuin met bijna 1.000 rozenstruiken in 24 verschillende soorten en kleuren van zowel moderne als klassieke variëteiten en de meest uitgestrekte wijngaarden van België.

Je brengt een bezoek aan het oude koetshuis alwaar onze ultra moderne druivenpers staat, de stokerij van het Limburgs Levenswater en het hart van het Wijnkasteel, de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders. Om af te ronden volgt er een wijnproeverij.

Op een boeiende, humoristische en interactieve wijze informeren ervaren gidsen je over het verleden, het heden en de toekomst van het domein, de architectuur, de werkzaamheden in de wijngaarden en het volledige vinificatieproces van druif tot in het glas.
Onze wijnen en digestieven zijn het resultaat van een uniek terroir, gezonde druiven, hard werken en doorgedreven passie en kunnen met geen enkel ander product vergeleken worden.

www.wijnkasteel.com

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Tongeren

Tongeren 8 km van Monte Cristo

De grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux

Ambiorix – Romeinse relicten – De Velinx – …

https://www.toerismetongeren.be/

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Genk

Genk 19 km van Monte Cristo 

Bokrijk – Thor Park – Nationaal Park

Labiomista – C-mine. -…

https://www.visitgenk.be/nl/zien-doen/onze-hotspots

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Hasselt

Hasselt 19km van Monte Cristo

Japanse Tuin – Herckenrode Abdij – Jenever museum – Begijnhof 

https://www.visithasselt.be/nl

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Maastricht

Maastricht 16 km van Monte Cristo

Gezellig winkelstad, bezoek ook het Vrijthof.

https://www.bezoekmaastricht.nl/

Boottochten in Maastricht: www.stiphout.nl

in de omgeving van Monte Cristo Hoeselt

Golfterreinen

Flanders Nippon Golf & Business Club 4,1 (20) · Golfclub 12,9 km · Hasselt 011 26 34 82

Millennium Golf 4,1 (99) · Golfclub 33,1 km · Paal-Beringen 013 61 89 50 Open om 09:00

Spiegelven Golfclub Genk cv 4,1 (22) · Golfclub 14,6 km · Genk 089 35 96 16

Koninklijke Limburgse Golf 4,4 (25) · Golfclub 20,1 km · Houthalen-Helchteren 089 38 35 43 Open om 09:00

De Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem 4,5 (21) · Golfclub 29,2 km · Gulpen-Wittem, Nederland +31 43 455 1254

Hotelgasten onderweg naar Extrema Outdoor:
Festival in Houthalen-Helchteren